Stadskruidentuin achter Guus Kuyerzijde Leiderdorp

28-09-2015 21:28

Stadslandbouw is in. Achter ons huis lag een stuk verwaarloosd plantsoen van ongeveer 60 m2.Twee jaar geleden heeft mijn echtgenote een verzoek in gediend bij de gemeente Leiderdorp om dit plantsoen om te toveren in een kruidentuin voor de hele buurt. Van het voorjaar heeft de gemeente de oude beplanting verwijderd en nieuwe grond aangebracht. De grond was nog niet gestort of Dirk Jan was er al de eerste kruiden aan het planten.De indeling en beplanting komen overeen met een klassieke kruidentuin, die we op vakantie op Texel hebben gezien. De afgelopen maanden heeft de hele buurt de tuin gebruikt als pluktuin voor het maken van thee, salades en andere gerechten. Ik heb in 20 jaar niet zoveel contact gehad met mijn buurtgenoten.

Een geslaagd project . Voor de sociale samenhang mogen er van mij nog meer van deze kruidentuinen komen in Leiderdorp. 

Eind december 2015 heeft Gemeente Leiderdorp een oude belofte ingelost. Zij hebben Buxusplanten geleverd, die ik samen met buurman Kees aan de rand van de kruidentuin heb geplant. Het geheel ziet er nu zeer compleet uit. De haag van Buxusplanten geeft de kruidentuin een klassiek karakter.

Afgelopen zomerseizoen hebben de planten uit de kruidentuin zich van hun beste kant laten zien.De bewoners uit de buurt hebben veelvuldig kruiden uit de tuin geplukt.Peterselie is duidelijk favoriet, deze planten zijn letterlijk dood geplukt. Van een lieve buurtgenote een flesje kersenlikeur met Dragon uit de kruidentuin gekregen, als dank voor het onderhouden van de kruidentuin.De likeur heeft zeer goed gesmaakt, maar niet gevraagd naar het alcoholpercentage.

Naast onze kruidentuin ligt een tweede tuin achter de huizen aan de Simon Carmiggleltzijd. Hier heeft de gemeente ook nieuwe grond in gereden  en is aan de hand van een beplantingsvoorstel van de buurtbewoners van het voorjaar door de gemeente een nieuwe beplanting aangeplant. In het begin oogde het nog wat kaal. Dirk Jan kon het niet laten de gaten te vullen met enkele Verbena bonariensis, Salvia sclarea en meloensalie en ananas salie .De laatsten beginnen nu mooi te bloeien.De planten staan nu te overwinteren in de kas op de tuin in polderpark Cronesteyn.

Plannen voor 2017: We willen de kruiden iets meer in groepjes laten groeien met beter leesbare naambordjes er bij.Daarnaast willen we op een bord een overzicht geven van de aanwezige kruiden en tips waar je ze voor kan gebruiken en natuurlijk meer Peterselieplanten.

Begin januari net voor de vorst compost over de kruidentuin verspreid. Nog nooit zoveel wormen in de eigen gemaakte compost gezien. Nu  eind januari de temperatuur op is gelopen naar 10 C beginnen de voorjaarskriebels te komen. Welke zaadjes zijn er nog? De plannen voor een bezoek aan de favoriete zaadwinkel Vreekens zaden in Dordrecht borrelen op.