Bijen op de Elspeterheide.

28-09-2015 20:52

Half augustus 2015  met bijenmaat Koos Montanje 12 bijenvolkjes naar de Elspeterhei gebracht.Voor een goede honingoogst moet het tijdens de bloei van de heide regelmatig regenen en niet te koud zijn. We zijn wat dat betreft op onze wenken bediend. Na twee weken zijn we gaan kijken. Verschillende volkjes hadden een volle honingkamer met verzegelde heidehoning. Dat beloofde wat! We hebben op een aantal grote volken een extra honingbak geplaatst. Al terug rijdend naar Leiderdorp zaten we ons al rijk te rekenen met al die kilo s heide honing.

De daarop volgende twee weken waren wat het weer betreft telleurstellend.Veel regen, bewolkt en te koud. Dat betekent dat de bijen meer heidehoning zouden consumeren dan ze binnnen zouden halen. Half september hebben we de volkjes opgehaald en de heide honing geoogst. Er was inderdaad niet veel honing bij gekomen de laatste twee weken. De totale oogst van 9 volkjes bedroeg 60 kilo

Heidehonig is erg stroperig en moeilijk uit de raten te slingeren. Vlak voor het slingeren moet de honing na het ontzegelen met een stempel met spijkertjes in beweging worden gebracht. Daarna kan de honing geslingerd worden.Koos probeerde de honing te slingeren met een handslinger. Dit lukte niet en te einde raad heeft hij de honing er met een pers uit gehaald. Zelf heb ik me nog niet aan het slingeren gewaagd. De meeste heidehoning verkoop ik als raathoning.

In december getracht de heide honing te slingeren. Na vele pogingen is het niet gelukt de heidehoning uit de raten te slingeren. Het is net stopverf. De bebroede raten met honing  gevoerd aan volkjes die wat extra wintervoer konden gebruiken. De maagdelijke raten met heide honing zijn inmiddels allemaal verkocht.

In 2016 in augustus weer 12 bijenvolkjes geplaatst op de heide. Ondanks ideale omstandigheden viel de oogst dit jaar tegen. Totaal 80 kg van 12 volkjes. We hadden meer verwacht. De smaak is dit jaar anders, een lager percentage heide honing en meer honing van de vuilboom. Hopelijk maakt dit de honing beter verwerkbaar. Vorig jaar was het een gevecht om het uit de raten te krijgen. Maat Koos heeft een antieke honingpers op de kop getikt. De eerste resultaten vielen tegen, hij gaat de pers verbouwen. Dus nog maar even alleen raat honing verkopen.